Önéletrajzíráshoz

Coach szakértőnk segítségével összeállítottunk két dokumentumot, amelyeket érdemes elolvasnod mielőtt neki kezdenél az önéletrajzod megírásának. Olvasd el a  hogyan írjunk önéletrajzot és tippek önéletrajzíráshoz című kiadványokat. Írd meg a tökéletes önéletrajzod!

Mi a célja egy önéletrajznak?

 • Figyelemfelkeltés, azért, hogy behívjanak minket személyes elbeszélgetésre. Az első benyomást a jövőbeli munkaadónknak tehát az önéletrajzunk adja.

A tartalom és a forma kérdése meghatározó a sikeres álláspályázat szempontjából, hiszen ezen a kettőn múlik elsősorban, hogy felkelti-e az önéletrajzod a kiválasztási folyamatban dolgozó emberek figyelmét vagy sem.

Milyen hasznos tanácsokat kaphatunk a figyelemfelkeltő önéletrajz megírásához?

 

 • Jó, ha van egy talonban egy sablon önéletrajzunk, de ezt mindig a megpályázott pozícióhoz alakítsd, szerkeszd át. A betöltendő feladatok szempontjából releváns információkra kerüljön a hangsúly.
 • Mindenféle nyelven készítsd el az önéletrajzodat, amely nyelveket a munkavégzésed során képes vagy és szándékodban áll alkalmazni.Próbálj meg a munkaerő-toborzó (HR-es) fejével gondolkozni! Mi az, amit a helyében biztosan elsőre megnéznél és mi az, ami meggyőzne téged arról, hogy ki a legalkalmasabb munkaerő.
 • Próbálj ezek alapján választani, hogy milyen kulcsszavakat emelsz ki az önéletrajzodban.

A kiválasztással foglalkozó szakembereknek ennyi önéletrajz láttán kialakult gyakorlatuk van arra, hogy már 7-10 másodperc alatt felmérjék, alkalmas-e az adott önéletrajz a további érdeklődésre. Hogyan írd meg az önéletrajzodat úgy, hogy 7 másodperc alatt felkeltse az érdeklődést?

KÜLALAK:

 1. Törekedjünk arra, hogy röviden, tényszerűen fogalmazzunk. Ne írjunk semmi olyat az önéletrajzunkba, ami nem igaz, vagy „sántikál”. Az ilyen dolgok eléggé rossz fényt vetnek ránk, ha kiderülnek.
 2. Szabd az önéletrajzodat az adott cégre és pozícióra. Nézz tehát alaposan utána, hogy hova pályázol.
 3. A jelenből időben visszafelé haladva jelentesd meg a tartalmakat.
 4. Figyelj az átlátható szerkezetre, és az olvashatóságra. Egy pillantással át lehessen tekinteni, és a lényeges információk rögtön szembetűnjenek.
 5. Alkalmazz kiemeléseket, de ne vidd túlzásba.
 6. Legyen az önéletrajzod jól tagolt, esztétikus, igényes, szolid, mégis tűnjön ki a többi közül egyediségével. Ragadd meg a figyelmet, ne maradj észrevétlen a sok gyenge, sablonos anyag között.
 7. Amennyiben idegen nyelvtudásodat is használni fogod a munkád során, azonnal küldd el minden megemlített nyelven a pályázatodat. Ez a gondosság profi munkavállalóra vall, és még előnybe is kerülhetsz a többi, kevésbé figyelmes jelentkezővel szemben.
 8. Az üzleti életben mindenhol az amerikai típusú önéletrajz a legelterjedtebb formátum. Európában előfordul azonban, hogy az Europass sablont kérik. Ha ezt kérik, ezt küld, viszont minden más esetben használd az amerikai típusú formát, mivel ez a szerkezetét tekintve jól átlátható és tömör, mégis enged annyi szabadságot neked, hogy olyan módon készítsd el, ami megkülönbözteti majd tiédet  a többiekétől.

TARTALMI SZEMPONTOK:

 1. Neved, e-mail címed, telefonszámod a lap tetején, a fejlécben kiemelten szerepeljen. Egyéb adatot fölösleges feltüntetni, de az elérhetőségeid pontosak legyenek.
 2. A meghirdetett pozícióhoz szükséges releváns tartalom kiemelten szerepeljen.
 3. Használd az önéletrajzodban kulcsszavakként azokat a kifejezéseket, mondatokat, amelyek az álláshirdetésben is szerepelnek. Ezekre „harapni fognak”.
 4. Ne csak a volt munkahelyeid és pozícióid nevét listázd. Mindenhol írd le röviden, hogy mi volt a feladatod, milyen eredményt értél el vagy miben fejlődtél.
 5. Jelezd a sokoldalúságodat, de ne írj kisregényt. A kevesebb néha több.
 6. Mutasd be az értékeidet, előnyeidet, személyes kompetenciáidat.
 7. Helyezz hangsúlyt a személyes készségeid és képességeid bemutatására (soft skills). Ez különösen akkor fontos, ha pályakezdő vagy, és még kevés vagy nincs szakmai tapasztalatod (hard skills).
 8. Ismertesd az erősségeidet és az elért eredményeidet a munkatapasztalatoknál és tanulmányoknál.

Fogalmazz a saját szavaiddal, a saját stílusodban, és mindig légy konkrét, lényegre törő.

Letölthető anyagok:

ötletes önéletrajzok, letölthető sablonok

http://spiritcode.hu/blog/27-szuper-otletes-oneletrajz/

szakmák szerint összeállított önéletrajz minták

https://www.profession.hu/oneletrajz

Milyen hibákat ejthetünk? Mi az, amit érdemes elkerülni?

1. ügyeljünk a helyesírásra

2. ne adjunk meg komolytalan e-mail címet

3. tömör szöveg helyett, igyekezzünk tagolni

4. 2 oldalnál ne írjunk hosszabbat

5. ne legyenek időbeli lyukak az önéletrajzunkban

6. időrendben a jelenlegitől haladjunk a múltbeli felé (tanulmányok,

munkatapasztalat esetén)

Milyen a jó fénykép az önéletrajzban?

Fényképet csak akkor tegyél az önéletrajzba, ha nem tartasz semmiféle diszkriminációtól vagy előítélettől. Ha teszel fényképet, az mosolygósan barátságos, mégis professzionális üzleti fotó legyen.

Sok portálon javasolják, hogy akár érdemes fotóssal készítetni műtermi képeket. Ha erre nincs lehetőségünk, akkor ügyeljünk arra, hogy megfelelő öltözetben készüljön a képünk, direkt erre az „alkalomra”.

Elég egy igazolványképszerű-portréfotó.

A háttérre figyeljünk, próbáljunk valamilyen homogén közeget választani, vagy simán egy fehér fal előtt is készülhet a kép.

Figyeljünk a fényekre, élességre. Próbáljunk olyan képet csatolni az önéletrajzhoz, ami tükrözi valódi megjelenésünket, vonásainkat és úgy ábrázol minket, ahogyan a munkahelyünkön kinéznénk (pl.: nem fürdőruhában).

A túl vidám, de a túl komor arckifejezés is kerülendő! Törekedjünk arra, hogy pozitívnak tűnjünk.

Ha nem áll módunkban új képet készíteni, 2 évnél régebbit semmiképp se használjunk.

A kiadvány tartalmában foglalt nézetek a szerzők nézetei, azok semmiképpen sem tekinthetők az Európai Bizottság vagy a Belügyminisztérium hivatalos állásfoglalásának, továbbá, az Európai Bizottság és a Belügyminisztérium nem tehető felelőssé az ebben foglaltakért.