Motivációs levél íráshoz

Hogyan írjunk motivációs levelet?

A motivációs levél vagy kísérőlevél az önéletrajz mellett az írásbeli pályázat másik fontos eleme. Fél oldalnál nem hosszabb és általában három blokkból áll:

  1. hol találtuk az állásajánlatot,
  2. miért pályázunk,
  3. miért tartjuk magunkat alkalmasnak a munkára / milyen erősségeinkre építhet a munkaadó.

 

Míg a cv száraz tények gyűjteménye, addig a motivációs levél lehet egyénibb. Fontos, hogy ne az önéletrajzunk szöveges változatát írjuk meg motivációs levél néven. Ennek a dokumentumnak a lényege, hogy a munkáltató egy személyes(ebb) képek kapjon rólunk és  belső motivációnkról.

Motivációs levél fontos elemei

  1. Egyediség

Ha extra időt és energiát fektetünk abba, hogy levelünk kiemelkedjen a többi pályázati anyag közül, azzal megnöveljük az esélyét a sikerünknek és ezzel munkaadónk érezheti, hogy komolyan vettük a feladatot.

  1. Személyesség

Egyrészt ez a levél alkalmat ad arra, hogy belső motivációnkat kifejezzük, másrészt nyugodtan használjuk a HR menedzser nevét a megszólításban, ezáltal is személyesebb lesz a szöveg.

  1. Rábeszélés

A megszólítást követő első, második mondatnak már bizonyítania kell azt, hogy mi vagyunk a legalkalmasabb jelöltek.  Adjunk meg ennek konkrét okát.

  1. Tömörség

Kevesebb, mint egy oldal hosszúak. A célunk legyen a figyelemfelkeltés és a tapasztalatunk kiemelése – ne ismételjünk az önéletrajzban leírtakat. Levelünk néhány kulcsfontosságú pontot tartalmazzon.

  1. Nyelvhelyesség

Nézzük át többször is a levél helyesírását, nyelvhelyességét. Már egy-egy szimpla hiba vagy elütés is elég ahhoz, hogy a levelünk a darálóban végezze.

A kiadvány tartalmában foglalt nézetek a szerzők nézetei, azok semmiképpen sem tekinthetők az Európai Bizottság vagy a Belügyminisztérium hivatalos állásfoglalásának, továbbá, az Európai Bizottság és a Belügyminisztérium nem tehető felelőssé az ebben foglaltakért.