Felkészülés állásinterjúra

TIPIKUS KÉRDÉSEK AZ ÁLLÁSINTERJÚN

Érdemes felkészülnöd ezekre a gyakori kérdésekre, hátha nálad is előkerülnek majd. Tartsd észben, hogy csakis igaz, hitelesen, magabiztosan előadható válaszokkal készülj. A határozott válaszadás mellett figyelj az arckifejezésedre, a testbeszédedre, a hanghordozásodra. Ha ki akarsz tűnni a többi jelölt közül, érdemes az alábbi kérdésekre úgy felkészülnöd, hogy valós, rendhagyó, és nagyon személyes válaszokat tudj adni.

 • Meséljen magáról! (Ezt az interjú legelején szokták mondani.)
 • Miért hagyta ott az előző munkahelyét?
 • Miért a mi cégünket választotta? Miért akar nálunk dolgozni?
 • Miért jelentkezett erre a hirdetésre?
 • Miért ebben az üzletágban akar dolgozni?
 • Mik az Ön jövőbeli célja?
 • Mik az Ön erősségei? Említsen meg legalább 3 tulajdonságot!
 • Mik az Ön gyengeségei? Említsen meg legalább 3 tulajdonságot!
 • Meséljen el egy esetet, amikor kudarcot vallott?
 • Milyen csapatjátékos Ön?
 • Milyen vezető Ön?
 • Milyen a stressz tűrő képessége?
 • Milyen az Ön terhelhetősége? Szokott túlórázni?
 • Hogyan jön ki a munkatársaival?
 • Ha felhívnám a volt főnökét, mit mondana Önről?
 • Jellemezze önmagát néhány mondatban!
 • Mit tart a legjobb tulajdonságának?
 • Hogyan oldja meg a konfliktushelyzeteket?
 • Mi az ideális munkakörnyezet az Ön számára?
 • Mi a legjelentősebb eredmény, amit eddig elért?
 • Miért éppen Önt vegyük fel erre az állásra?
 • Hogyan látja magát öt év múlva?

MIÉRT FONTOS NEKED IS KÉRDEZNED AZ ÁLLÁSINTERJÚN?

Ne feledd, hogy nemcsak az új, potenciális munkaadó választ a személyedben alkalmas munkaerőt, hanem te is választasz magadnak egy megfelelő munkahelyet. Azért is fontos érdeklődést mutatnod, mert nemcsak szakmai szempontok alapján mérik fel azt, hogy megfelelsz-e az állásra. Azt is tudni szeretnék, hogy vajon mennyire vagy motivált és lelkes a cégnél történő hosszú távú munkavégzésre. Ezt úgy tudod a leginkább jelezni, ha érdeklődsz a pozícióban végzendő feladatok, előmeneteli és fejlődési lehetőségek iránt. Az állásinterjú vége felé sokszor megkérdezik a jelölttől, hogy vannak-e még kérdése, erre az esetre mindig tartogass legalább egy frappáns kérdést!

MILYEN KÉRDÉSEKET TEGYÉL FEL AZ ÁLLÁSINTERJÚN?

 1. A munkaadóval kapcsolatos ajánlott kérdések
 • Olvastam a weboldalukon, hogy ………………. És tegyél fel egy odaillő kérdést.
 • Hogyan illeszkedik ebbe a struktúrába a meghirdetett pozíció?
 • Milyen fejlődési lehetőségek vannak az Önök cégénél? Milyen vállalati továbbképzésekre nyílik lehetőségem?
 • Hogyan működik Önöknél a teljesítményértékelési rendszer? Mikor tudhatom meg a szempontrendszerét?
 • Mik a szervezeti kultúra alapvető szabályai, amelyekhez majd alkalmazkodnom kell?
 • Mielőtt munkába állok, milyen lehetőségem lesz körbenézni a cégnél?
 1. Munkakörrel, feladatokkal, pozícióval kapcsolatos ajánlott kérdések
 • Mik azok a kezdeti elvárások, célok, amelyeken rögtön a munkába állásom után dolgoznom kell majd?
 • Hogyan jellemeznék az adott pozícióban egy átlagos munkanap feladatait, elvárásait?
 • Milyen speciális készségekre, képességekre lesz szükségem az eredményes munkavégzéshez?
 • Hogyan tudom a legjobban megkönnyíteni a feletteseim munkáját?
 • Milyen felelősség tartozik a munkakörhöz?
 • Mi lehet a legnagyobb kihívás ebben a munkakörben?
 • Milyen tulajdonságokkal és készségekkel tudom a legjobban szolgálni a csapatunk teljesítményét?
 • Hogyan és kitől kapok majd betanítást, segítséget?

Hogyan viselkedj az állásinterjún?
Illemtan tippek

 

 1. Érkezz pontosan! A késésre nincs mentséged. Ha elkésel, azt mutatod, hogy nem elég fontos neked az állás, hogy nem vagy elég megbízható és felelősségteljes, illetve hogy nem tartod tiszteletben az ő idejüket. Ezek nem olyan tulajdonságok, amelyekkel szívesen vesznek be munkatársuknak. Ha megbetegszel vagy más jelentős akadály jön közbe, akkor előre le tudod mondani az interjút, és új időpontot kérhetsz. A késés azonban semmilyen indokra hivatkozva nem történhet meg. Nem hivatkozhatsz a közlekedésre, vagy hogy a feleséged betegsége miatt neked kellett a gyermekedet iskolába vinni. Hogyan biztosítsd be magad elkésés ellen? Először is tervezd meg a napirendedet előre úgy, hogy akár már egy órával a megbeszélt időpont előtt megérkezhess. Az egy órába a közlekedési problémán kívül még valami más váratlan dolog is simán belefér. Ha minden szerencsésen alakul, és sokkal előbb megérkezel, legyen terved arra, hogy mit csinálsz a rendelkezésedre álló időben. Sétálj a környéken, tarts egy kis terepszemlét. Nézd meg a helyszínt, térképezd fel a céget, nézd meg az irodaházat vagy járd körbe a gyárépületet, ülj be a kávézóba vagy étterembe. kal vagy a környékbeliekkel. Jó színben tűnhetsz fel, ha alkalmasint tudsz valami aktuális megjegyzést fűzni. Beszélgess el a portással vagy a környékbeliekkel, szerezz szóbeli információt vagy prospektusokat a cégről. Szóba elegyedhetsz olyan dolgozókkal, akik láthatóan annál a cégnél dolgoznak vagy ismerhetik a céget. Jól jöhet néhány aktuális információ és az ottani hangulat megtapasztalása, hogy tudd, tetszeni fog-e a hely, az emberek és a környezet, ha majd itt fogsz dolgozni. Időzítsd úgy a portához való érkezésedet, hogy tíz perccel a megbeszélt idő előtt jelentkezz be. Ne érkezz túl korán, mert nem illik megzavarni az interjúztatók munkáját, hisz akkor még nem tudnak veled foglalkozni. Mutatkozz be a recepción, jelezd, hogy kihez, mi célból jöttél. A tíz perc elég ahhoz, hogy a recepción időben regisztrálják az érkezésedet, letehesd a kabátod, és jelezni tudják az interjúztatóknak, hogy megérkeztél. Sőt, marad méd öt perced arra, hogy valami prospektust, olvasnivalót kérj a cégről, és azzal a kezedben lépj be az interjúra.

 2. A mobil telefonodat kapcsold ki! A legjobb, ha már akkor kikapcsolod, amikor az épület elé megérkezel. Nem elég, ha csak lehalkítod, mert a rezgő üzemmód is zavaró lehet. Sőt, tedd el a táskádba, ne is legyen szem előtt egyáltalán. Legyél annyira figyelmes, hogy erre már előre felkészülsz, és amikor a cégnél vagy, minden figyelmedet és érdeklődésedet fordítsd az ottani emberekre és körülményekre.

 3. Öltözködésed legyen elegáns, üzleties, visszafogott, tiszta, ápolt, vasalt, szolid. Semmi tetoválás vagy piercing, illetve ha mégis vannak rajtad, akkor gondosan takard el azokat az öltözeteddel.

 4. Légy nagyon udvarias és figyelmes! Az emberek szeretik, ha a nevükön szólítják őket, ez a teljes figyelem jele. Udvariasan szólítsd nevükön az interjúztatókat, amikor csak lehet. Az udvariasság egyébként is nagyon fontos. Például csak akkor ülj le, amikor hellyel kínálnak. A felkínált vizet vagy üdítőt fogadd el, és mindig köszönd meg. Éreztesd a tiszteletedet, és értékeld a lehetőséget, hogy fogadnak.

 5. Testtartásod legyen magabiztos, egyenes, nyitott. Sose tedd zsebre a kezed, ne tedd karba a kezedet, és ne tedd a lábadat se keresztbe, mert ezek zárkózott, hanyag vagy fensőbbséges testtartást tükröznek. Mindig fordulj szembe a beszélgetőpartnereddel. Ha többen interjúztatnak, mindig fordulj oda ahhoz, aki beszél hozzád. Nézz nyíltan, barátságosan a szemébe annak, akivel beszélgetsz, és mindvégig tartsd a szemkontaktust. Semmiképp ne rágózz, ne szopogass cukorkát, és lehetőleg ne dobolj az asztalon, sőt, ne morzsolgasd nyugtalanul a nadrágod vagy szoknyád szélét se. Keveset, visszafogottan gesztikulálj, mert az érdeklődést, lelkesedést közvetít, de az sem vet jó fényt rád, ha túl harsány vagy.

 6. Mosolyogj! Mosolyod legyen kedves, barátságos, oldott. A mosoly nyitottságot, őszinteséget, közvetlenséget, könnyedséget közvetít. A mosolygós emberről feltételezik, hogy jól kijön a munkatársaival, és könnyen beilleszkedik a csapatba.

 7. Kézfogásod határozott, céltudatos, magabiztos ember képét mutassa. Vagyis legyen elég erős, de nem lehet sem erősebb, sem gyengébb, mint azé, aki kezet fogott veled. Ne törd össze a másik ember kezét a túl erős szorítással, de ne is legyen a kezed olyan, mint egy rongybaba, amit sokan „döglött hal” kézfogásnak is csúfolnak. Állásinterjún mindig egy udvarias főhajtással köszönj és mutatkozz be, és mindig várd meg, amíg a fogadó fél kezet nyújt neked. Kézfogáskor, bemutatkozáskor mindig nézz a másik fél szemébe, lehetőleg mosolyogj barátságosan, és tarts szemkontaktust. Ha már leültél, és bemutatnak neked valakit, mindig állj fel a bemutatkozáshoz és a kézfogáshoz. Nemcsak bemutatkozáskor és érkezéskor illik kezet fogni, hanem elbúcsúzáskor is, de várd meg, hogy ők nyújtsanak kezet.

 8. Beszéded legyen összefogott, lényegre törő, szabatos, rövid, tömör. Célirányos, kifejtős válaszokat adj, de ne fecsegj. Add önmagad, beszélj úgy, mint a köznapi életben, és legyél őszinte, becsületes. Igyekezz beszélgetést inspirálni, amikor módod van rá, egyrészt hogy oldottabb legyen az interjú hangulata, másrészt hogy te is választ kaphass a téged érdeklő kérdésekre. A hangod legyen jól hallható, érthetően, tagoltan, szemkontaktust tartva beszélj. Ne szólj közbe, ha beszélnek hozzád, sose szakítsd félbe a beszélgetőpartneredet.

 9. Köszönd meg, hogy behívtak az interjúra, és röviden indokold meg, hogy miért örülsz ennek. Így mindjárt megragadhatod az alkalmat, hogy mutass valami érdeklődést. Az interjú végén is köszönd meg még egyszer, hogy fogadtak, és tegyél valami pozitív megjegyzést az interjú összegzéseként.

 10. Legyen nálad kinyomtatott önéletrajz, motivációs levél és minden más dokumentum, oklevél, ami a pályázatoddal kapcsolatban lehet. A mai modern, elektronikus világban is előfordulhat, hogy valamelyik interjúztatónak szüksége lesz rá, és az jó fényben tüntet fel téged, ha te azonnal tudsz vele szolgálni. Ez a gondos felkészültségedet, és a motivációdat jelzi. Nyomtass minden dokumentumot elegáns formában, jó minőségű papírra és tedd egy szép irattartó mappába. Ezt akár az asztalra is leteheted magad elé. Semmi mást ne tegyél az asztalra.

MILYEN KÉRDÉSEKET KERÜLJ AZ ÁLLÁSINTERJÚN?

Ajánlatosabb, ha megvárod, amíg a munkaadó rátér ezekre a témákra, és akkor már te is rákérdezhetsz a részletekre.

 1. A juttatásokkal kapcsolatos kerülendő kérdések
 • Milyen béren kívüli juttatásokkal számolhatok?
 • Mennyit fizetnek kiküldetésben?
 • A saját gépkocsi használatot hogyan téríti a cég?
 • Milyen gyakran osztanak jutalmat?
 • Mikor kaphatok fizetésemelést?
 • Milyen a bérszínvonal ebben az ágazatban?
 • Önök a jól fizető cégek közé tartoznak?
 1. A munkakörrel kapcsolatos kerülendő kérdések
 • Dolgozhatok kötetlen munkaidőben?
 • Sokat kell majd túlóráznom?
 • Stresszes ez a munkakör?
 • Milyen főnököm lesz?
 • Pletykásak a munkatársaim?
 • Van sok unalmas adminisztráció, riportolás ebben a munkakörben?
 • Lesz külön irodám?
 • Kapok cégautót?
 • Mikor kaphatok előléptetést?
 1. A leendő munkaadó „vizsgáztatása”
 • Mondjon három érvet, hogy miért válasszam az Önök cégét a munkahelyemnek!
 • Ha Önöknél dolgoznék, maradna elég szabadidőm a hobbijaimra?
 • Milyenek a dolgozók Önöknél? Elégedettek vagy fáradtak, stresszesek?
 • Miért az Önök vállalatának kötelezzem el magam?
 • Győzzenek meg, hogy miért válasszam az Önök cégét.
 • Kik az Önök versenytársai a piacon?
 • Mekkora a fluktuáció az Önök cégénél?
 1. Önmagaddal kapcsolatos kerülendő kérdések
 • Alkalmasnak tartanak a kínált pozícióra?
 • Mi tetszik Önöknek bennem?
 • Önök mit változtatnának az önéletrajzomon, hogy jobb legyen?
 • Van sok jelentkező még rajtam kívül?

Miért fontos neked is kérdezned az állásinterjún?

Az állásinterjú lényegében arról szól, hogy a leendő munkaadód vezetői alaposan kikérdeznek téged, hogy megismerjék a személyiségedet, tapasztalataidat, képességeidet. Szeretnék eldönteni ugyanis, hogy a jelentkezők közül, ki lehet a legalkalmasabb személy arra, hogy a munkatársukká fogadják.

A meghallgatás azonban nemcsak rólad szól, hanem szól a leendő munkaadódról és munkakörödről is. Ne feledd, hogy nemcsak ők választanak a személyedben alkalmas munkaerőt, hanem te is választasz magadnak egy megfelelő munkahelyet.

Mivel az állásinterjún leginkább a szervezetet képviselő személyek kérdeznek, és fürkészik a jelöltek reakcióit, a jelöltek sokszor elfeledkeznek róla, hogy nemcsak nekik kell megfelelniük a munkáltató elvárásainak, de az adott cégnek és munkakörnek is meg kell felelnie az ő elképzeléseiknek. Ha elköveted azt a hibát, hogy te nem érdeklődsz a szervezetről és a megpályázott pozíció részleteiről, akkor könnyen előfordulhat, hogy ha fel is vesznek, nem fogod jól érezni magad a munkahelyen, mert valami nem illeszkedik a te elvárásaidhoz. Az interjúztatási folyamatban neked is döntened kell arról, hogy a felkínált munka neked való-e.

Az interjúztatók egyébként gyakran megkérdezik, hogy neked van-e kérdésed hozzájuk, és ha hirtelen semmi sem jut eszedbe, az bizony nagyon rossz fényben tüntet fel téged, mert ugyan milyen színvonalú munkát várhatnak el egy olyan jelölttől, aki még csak nem is kíváncsi arra, hol és mit fog dolgozni. Ha azonban felkészült vagy, nagyon könnyű lesz értelmes és érdeklődő jelölt benyomását keltened, miközben elengedhetetlen információkat is beszerzel a cégről és a munkakörről.

Azért is fontos érdeklődést mutatnod, mert nemcsak szakmai szempontok alapján mérik fel azt, hogy megfelelsz-e az állásra. Azt is tudni szeretnék, hogy vajon mennyire vagy motivált és lelkes a cégnél történő hosszú távú munkavégzésre. Ezt úgy tudod a leginkább jelezni, ha érdeklődsz a pozícióban végzendő feladatok, előmeneteli és fejlődési lehetőségek iránt. Ez utóbbiak azért is fontosak, mert csak így tudhatod meg, hogy ennél a szervezetnél képes leszel-e a karriered szempontjából abba az irányba haladni, amerre te szeretnél, és szerezhetsz-e majd olyan tapasztalatokat és készségeket, amelyek a te hosszú távú terveidet szolgálják.

Az információgyűjtéshez természetesen lennie kell konkrét elképzelésednek arról, hogy te milyen munkahelyen, milyen emberekkel, milyen vezetési stílus mellett szeretnél dolgozni, milyen szervezeti kultúrába kívánkozol, mely képességeidet szeretnéd kiaknázni, milyen készségeidet szeretnéd fejleszteni.

Ezeknek az előzetes információknak a birtokában érdemes alaposan felkészülnöd arra, hogy milyen kérdéseket kívánsz majd feltenni a téged érdeklő tényekre vonatkozóan. Legyél érdeklődő a leendő munkaadóddal és a pozícióddal kapcsolatban. Igyekezz te is beszélgetést, dialógust kezdeményezni, a hagyományos kérdezz-felelek kissé nyomasztó és egyoldalú helyzetének oldására. Mindig figyelj azonban arra, hogy tartsd meg az egyensúlyt. Nehogy átvedd az interjúztató szerepét! Először ők kérdeznek tőled, amire te kielégítő és motivált információval szolgálsz. Majd ezután te is feltehetsz valami kapcsolódó, releváns kérdést. Például hogy az adott készség vagy tapasztalat, amiről számot kellett adnod, vajon hogyan fogja szolgálni az ő igényeiket az ajánlott pozíció keretein belül, ha esetleg te nyernéd el az állást.

Ez utóbbi megjegyzés azért is nagyon jól hangzik, mert így burkoltan te már előrevetíted a lehetőségét annak, hogy náluk fogsz dolgozni. Ezzel egyrészt jelzed, hogy te komolyan számítasz az állásra, másrészt beleteszed a gondolataikba azt, hogy te egy kiválasztásra érdemes jelölt vagy.

Az állásinterjú vége felé sokszor megkérdezik a jelölttől, hogy vannak-e még kérdései az állással kapcsolatban. Ha menet közben tudtál kérdezni, akkor már sok mindent tudsz, de egy ilyen felhívásra még mindenképp tartogass valami frappáns kérdést. Egy jól megválasztott kérdés ér annyit az interjúztató szemében, mint egy leleményes válasz.

Nem mindegy az sem, hogy miként teszed fel a kérdéseidet. Lehetőleg mindig nyitott kérdésekben fogalmazz. A nyitott kérdés kérdőszavakkal kezdődik, konkrétan fogalmaz, kifejtő módon lehet rá válaszolni, és nem sugalmazza az elvárt választ.

Még egy utolsó tanács. Segítsd az interjúztatókat az időkeretük betartásában, vagyis ne áraszd el őket túl sok kérdéssel. Inkább csak fontos, érdekes, izgalmas kérdéseket tegyél fel.

Ha mindezeket jól csinálod, akkor már csak arra kell figyelned, hogy a hozzád intézett kérdésekre is remek válaszokat adj. Így könnyen elérheted az egyik legfontosabb célodat, hogy kiemelkedj a többi jelölt közül, és felfigyeljenek rád.

A kiadvány tartalmában foglalt nézetek a szerzők nézetei, azok semmiképpen sem tekinthetők az Európai Bizottság vagy a Belügyminisztérium hivatalos állásfoglalásának, továbbá, az Európai Bizottság és a Belügyminisztérium nem tehető felelőssé az ebben foglaltakért.